Rookaroma's verboden: grote verandering voor barbecuesaus en meer geliefde producten
- New Food Factory
- 10 mei 2024
- 2 minuten om te lezen
Bijgewerkt op: 15 mei 2024
Rookworsten en barbecuesaus gaan een verandering tegemoet. Dat vertrouwde rookaroma dat we al zo lang kennen, wordt vanaf 1 juli 2024 verboden in voedsel. Het was de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA) die na grondig onderzoek alarm sloeg: schadelijke stoffen nestelden zich in dat typerende rookaroma, slecht nieuws voor onze gezondheid. De Europese Commissie heeft dan ook besloten: einde verhaal voor rookaroma's.

Lang geleden diende roken vooral om eten langer houdbaar te maken, maar tegenwoordig draait het vooral om de smaak ervan. Soms kozen producenten voor de makkelijke weg, met kunstmatige smaakmakers in plaats van het tijdrovende echte roken.
Met de eigenschap om DNA te beschadigen en zo het risico op kanker verhogen, zijn het de genotoxische stoffen die het probleem vormen. Hierdoor komen producten als vlees, vis, kaas en andere producten die het rookaroma bevatten in de problemen. Denk aan al die items met 'gerookt' of 'smokey' in hun naam.
Een aantal voorbeelden:
⢠Gerookte kaas
⢠Gerookte tofu
⢠Rookworst, kookworst
⢠Voedingswaren gemarineerd in een 'BBQ'-sfeer, zoals: kippenvleugels, spareribs, en aardappeltjes
⢠Barbecuesauzen, dressings en dips met een vleugje rokerigheid
⢠Gerookte amandelen, cashewnoten
⢠Diverse kruidenmixen
De iconische HEMA-worst blijft wel bestaan zoals we ām kennen. Deze wordt namelijk nog steeds op de traditionele wijze gerookt, met echte houtrook die buiten de rookkamer smeult.
Wil je zelf controleren of een product rookaroma bevat? Kijk dan op de ingrediĆ«ntenlijst. Daar zou je 'rookaroma' kunnen tegenkomen, of de poedervariant 'gerookte maltodextrine'. Bij gerookt vlees en vis - zonder rookaroma - vind je simpelweg ārookā als ingrediĆ«nt terug op de verpakking. Dit betekent dat het voedingsproduct is gerookt in een industriĆ«le rookkamer.
De vergunning om de aroma's te gebruiken loopt ten einde op 1 juli. Maar fabrikanten krijgen een overgangsperiode van vijf jaar om zich aan te passen. Voor andere producten met rookaroma, zoals chips, soepen en sauzen, is er een kortere periode van twee jaar.
Opmerkingen