Subsidie voor eierbal-machine
- New Food Factory
- 1 mrt 2024
- 1 minuten om te lezen
Bijgewerkt op: 20 mrt 2024
De eierbal... Heb jij deze typisch Groningse snack ooit eens geprobeerd? De provincie Groningen heeft een subsidie van 45.000 euro verleend aan een bedrijf dat de productie van eierballen wil gaan automatiseren.

Een eierbal bestaat uit een hardgekookt ei dat is omhuld met ragout, gepaneerd en vervolgens gefrituurd. Deze snack is een begrip in Groningen en wordt veelvuldig besteld in snackbars en cafetaria's. Sinds 2017 is de eierbal zelfs erkend als immaterieel erfgoed.
Het maken van eierballen op grote schaal is lastig vanwege het complexe productieproces. Tot nu toe worden ze dan ook met de hand gemaakt. Bovendien is de beperkte houdbaarheid van de snack een obstakel bij het op de markt brengen ervan in andere delen van Nederland.
Maar er is goed nieuws voor liefhebbers van eierballen buiten Groningen! De provincie Groningen heeft namelijk een subsidie van 45.000 euro toegekend aan het worstenbedrijf Uildriks, dat bezig is met het ontwikkelen van een machine om eierballen op industriƫle schaal te produceren. Bovendien zijn ze erin geslaagd om de ballen zo te verpakken dat ze langer houdbaar zijn.
"Het invriezen van eierballen is geen optie. Dan is het net rubber, totaal niet lekker." ā Jan Peter Van der Zee, eigenaar worstenbedrijf Uildriks.
Naar verwachting zal de 'eierbalmachine' over een paar maanden operationeel zijn.
Kijk jij ernaar uit om binnenkort een eierbal te kunnen scoren bij de snackbar bij jou om de hoek?
JAAA, lekker!
Nope, laat die eierbal maar in Groningen
Ik heb nog nooit een eierbal op...
Comments